Over Sandra Heerma

Na het Haags Montessori Lyceum studeerde Sandra (1972) Nieuwe Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor was ze een jaar au pair in Parijs, waar ze een diploma Franse Taal en Cultuur behaalde aan het Institut Catholique. Een Erasmus-jaar bracht haar naar Hull, Engeland, waar ze vakken Theater en Literatuur volgde. In 1998 schreef ze haar eindscriptie over de Nederlandse romanschrijfster Thérèse Hoven (1860-1941).

Na haar studie werkte Sandra als redactie-assistent bij uitgeverij J.M.Meulenhoff, afdeling Nederlandse (non-)fictie. Daarna lonkte de journalistiek: een stage bij NRC Handelsblad mondde uit in een baan als redacteur bij achtereenvolgens de kunst-, lifestyle en de politieke redactie. In 2004 was Sandra een semester als Research Fellow verbonden aan het Arts Journalism Program op Columbia University, New York.

Sinds 2008 schrijft Sandra freelance voor onder meer NRC Handelsblad, Mirror Mirror, VOGUE, De Revisor en de Filmkrant. Filmliefde leidde ook tot twee jurydeelnames: de Fipresci-jury op het IFFR en de persjury op het Nederlands Film Festival (beide 2017).

In 2011 publiceerde Sandra Familiealbum, een bundel van vijftig historische interviews op basis van een familiefoto. In 2017 verscheen bij uitgeverij AtlasContact de roman Schijnvrouw, waarin een jonge vrouw vastloopt in het web van liefde en werk.